ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΡΑΤΗΣΗ

Η φύση στο πιάτο σας – Γεύσεις από τα Ζαγοροχώρια

  /  Άρθρα   /  Η φύση στο πιάτο σας – Γεύσεις από τα Ζαγοροχώρια
Η φύση στο πιάτο σας - Γεύσεις από τα Ζαγοροχώρια

Η φύση στο πιάτο σας – Γεύσεις από τα Ζαγοροχώρια

Η ανάγκη για ηρεμία και απόδραση από την καθημερινότητα, πρέπει να συνοδεύεται και από ικανοποίηση όλων των αισθήσεων. Η καλή υγιεινή κουζίνα και το καλό φαγητό πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαλείμματος από την ρουτίνα, και τα Ζαγοροχώρια, εκτός από την εκπληκτική επαφή στην οποία μας φέρνουνε με την φύση, είναι ο ιδανικός προορισμός για να ικανοποιήσουμε τις γαστριμαργικές επιθυμίες μας!

Ο πλούτος της ελληνικής κουζίνας δεν δημιουργήθηκε στις μεγαλουπόλεις και στον αστικό ιστό. Η ύπαιθρος, τα ορεινά χωριά και τα νησιά μας, είναι η πηγή έμπνευσης και δημιουργίας των γεύσεων στις οποίες μας ταξιδεύει η Ελλάδα. Μια τέτοια πηγή γευστικού πλούτου, είναι τα Ζαγοροχώρια, των οποίων η θέση στον ορεινό όγκο της Πίνδου σε συνδυασμό με το κλίμα που παρουσιάζουν, αποτέλεσαν πυρήνα γαστρονομικών καινοτομιών με βάση πάντα την ελληνική λαϊκή παράδοση. Πίτες, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, κρέατα και ζαρζαβατικά του βουνού είναι η βάση για συνταγές και γεύσεις που θα κάνουν τη διαμονή μας αξέχαστη.

Η φύση στο πιάτο σας - Γεύσεις από τα ΖαγοροχώριαΔοκιμάζοντας υλικά και γεύσεις στον θαυμάσιο αυτό τόπο, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε ένα γευστικό σταυροδρόμι κόσμων και πολιτισμών, που από Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση, συναντιόνται για να μας απογειώσουν. Τα κρέατα και τα λαχανικά αναδεικνύουν τις γεύσεις και τις μυρωδιές τους μέσα από το παρθένο ελαιόλαδο και το αγνό βούτυρο, αλλά ο βασιλιάς του τραπεζιού και της παρέας είναι οι παραδοσιακές πίτες. Πίτες που είναι ταυτόχρονα, το πρωινό, το δεκατιανό και το μεσημεριανό, πίτες που μεγάλωσαν γενιές και γενιές γεωργών και κτηνοτρόφων και τους κράτησαν όρθιους στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η κασόπιτα (πίτα που φτιάχνεται από αλεύρι και πρακτικά δεν έχει φύλλο), η κρεατόπιτα, η κοτόπιτα, η λαχανόπιτα, η γαλατόπιτα, η μπατάνα και βέβαια η περίφημη μπλατσάρα ή μπλατσαριά (πίτα που φτιάχνεται από μείγμα χόρτων της περιοχής μαζί με φέτα και πλούσιο χυλό από αλεύρι καλαμποκιού).

Η φύση στο πιάτο σας - Γεύσεις από τα ΖαγοροχώριαΟ ορεινός τρόπος ζωής σε νομάδες στην Ήπειρο και ο βαρύς χειμώνας, μετέτρεψε το κρέας σε βασικό παράγοντα διατροφής, κρέας μοσχαρίσιο, αρνίσιο και κατσικίσιο που κατέχουν κορυφαία θέση στο καθημερινό πιάτο. Συνδυασμός τους στο φούρνο ή στην κατσαρόλα μαζί με πατάτες αποτελούν ονειρική απόλαυση για τους κρεατοφάγους. Τα πιο γνωστά είναι το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και τα συκωτάκια αρνιού που τυλίγονται με σκέπη (δαντελωτή μεμβράνη από το προκοίλι του προβάτου που χρησιμοποιείται συνήθως ως περιτύλιγμα για να κρατήσει ζουμερά τα φαγητά και να δημιουργήσει μια τραγανή κρούστα) περασμένα σε σουβλάκι και ψημένα στη σχάρα. Επίσης, η βραστή γίδα είναι βασικό πιάτο αφού συνδυάζεται άψογα και με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Τέλος περίοπτη θέση έχει το μανιτάρι και γενικότερα οι διάφοροι καρποί του δάσους που δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στις κρεατικές δημιουργίες.

Η φύση στο πιάτο σας - Γεύσεις από τα ΖαγοροχώριαΗ κουζίνα των Ζαγοροχωρίων είναι απλή και συνάμα πλούσια σε γεύσεις και αισθήσεις. Όσο πετυχημένα κι αν εκτελέσεις τις συνταγές της, όσο κι αν απογειώσει τις αισθήσεις σου, είναι αδύνατον να την νοιώσεις στο έπακρον αν δεν επισκεφτείς τα Ζαγοροχώρια. Οι ντόπιοι που τη γνωρίζουν όσο κανείς θα σε κάνουν να την απολαύσεις με ιδανικό τρόπο και σε συνδυασμό με το υπέροχο φυσικό τοπίο θα ξεχάσεις τα προβλήματα της καθημερινότητας και θα βιώσεις πραγματικά τις λέξεις «απόδραση» και «διακοπές».