ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΡΑΤΗΣΗ
TOP

Αξιοθέατα

  /  Αξιοθέατα

Λίγα είναι τα μέρη που η Τέχνη του Ανθρώπου συμπορεύεται τόσο με την Αρχιτεκτονική της Φύσης. Πετώντας με ένα μικρό ελικόπτερο πάνω από το Ζαγόρι το μάτι δε χορταίνει το φυσικό κάλλος καθώς και τα μνημεία πολιτισμού που εναρμονίζονται τόσο όμορφα με το περιβάλλον.

Ποτάμια και κομψότεχνα γιοφύρια, σκεπές, καμινάδες, αυλές, φράχτες, πεζούλες, βρύσες, πηγάδια,, σχολεία, πλατείες, δρόμοι, πανύψηλα βουνά, άγριες χαράδρες, φαράγγια, σπηλαιοβάραθρα, εντυπωσιακοί καταρράκτες και απάτητα δάση, αρχαιολογικοί χώροι, λίμνες, λιθόστρωτα καλντερίμια, τόποι λατρείας και καμπαναριά, αρχοντικά, βιβλιοθήκες και μουσεία λαϊκής τέχνης, κερδίζουν το θαυμασμό του ταξιδιώτη.

Το Ζαγόρι είναι το μεγάλο μυστικό ακόμη και για μια πετυχημένη οικογενειακή εκδρομή άνοιξη και καλοκαίρι! Πεζοπορία σε ήπια μονοπάτια, ιδανικά και για παιδιά, δραστηριότητες στον πιο μπλε ποταμό της Ελλάδας, μάθημα αργαλειού και ζαγορίσιας πίτας, ενδιαφέρουσα λαογραφία και πολύ καλό φαγητό.

Separator Gold
Αξιοθέατα - Pirrion Sweet Hospitality

Γεωτουρισμός

 • Φαράγγι του Βίκου: με µήκος 12 km ξεκινά από τον Βίκο και καταλήγει στο χωριό των Κήπων. Πρόκειται για το βαθύτερο παγκοσµίως! Η διάσχισή του διαρκεί 5 ώρες. Μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης το φαράγγι από την Οξυά και το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής ( χωριό Μονοδένδρι) καθώς και από τη Μπελόη (χωριό Βραδέτο)
 • Δρακόλιµνη Τύµφης ή Γκαµήλα: βρίσκεται σε υψόµετρο 2.100 m στο όρος Τύµφη. Οφείλει τη δηµιουργία της στους τελευταίους παγετώνες πριν από 10.000 χρόνια! Ανεπανάληπτο αλπικό τοπίο, µε µόνιµο νερό και τους χαρακτηριστικούς τρίτωνες (ένα σπάνιο αµφίβιο σα σαύρα). Μπορείτε να φτάσετε µετά από 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο.
 • Πέτρινα Γεφύρια: του Κόκκορη, το Καλογερικό ή του Πλακίδα (τρίτοξο) στο δρόμο προς το χωριό Κήποι και του Βοϊδομάτη θεωρείται ότι κτίστηκε στη θέση αυτή πριν από το 1700 στην Κλειδωνιά (στο τέλος φαραγγιού)
 • Φυσικές Κολυμπήθρες: ένα σπάνιο φυσικό φαινόµενο καθώς πρόκειται για ένα «στένεµα» του ρέµατος Ρογκοβού, που το µετατρέπει σε µικρό φαράγγι, δηµιουργώντας µε το νερό µικρές φυσικές πισίνες (θα τις συναντήσετε ανάµεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο)
 • Σκάλα Βραδέτου : πρόκειται για ένα καλντερίμι 1.200 σκαλοπατιών που σμιλεύτηκε από ντόπια πέτρα και µέχρι το 1970 αποτελούσε τον µμοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του χωριού και του γειτονικού Καπέσοβου. (πεζοπορία περίπου για 40 λεπτά)
 • Πέτρινο δάσος (στο δρόμο Μονοδένδρι – Οξυά) ασβεστολιθικοί βραχώδεις σχηματισμοί που προξενούν το θαυμασμό. Αποτελούνται από πέτρινες πλάκες, τη μια πάνω στην άλλη, που μοιάζει να τις έχει τοποθετήσει ανθρώπινο χέρι. (έχουν ηλικία από 160 έως 35 εκατομμύρια χρόνια) Η διάβρωση από τη βροχή και τον άνεμο έχει φέρι αυτό το αποτέλεσμα. Η θέα προς το Βίκου και το φαράγγι του Μεγάλου Λάκκου είναι καταπληκτική
 • Εντυπωσιακοί Καταρράχτες στο χωριό Ηλιοχώρι
 • Κονάκια Σαρακατσαναίων (στη θέση Γυφτόκαμπος – έχει αναπαραστήσει κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τυροκομείο, δασκαλοκάλυβο, εκκλησάκι κ.α., προκειμένου να σκηνογραφήσει τον παλαιό τρόπο ημινομαδικής ζωής και κτηνοτροφίας)
Αξιοθέατα - Pirrion Sweet Hospitality
Αξιοθέατα - Pirrion Sweet Hospitality

Θρησκευτικός τουρισμός & Ιερές Μονές

 • Ευαγγελίστριας (στην είσοδο στο χωριό Άνω Πεδινά)
 • Ρογκοβού (χτίστηκε τον 11ο αιώνα και είναι ξακουστή για το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και τις τοιχογραφίες από το 1765 (ανάµεσα σε Τσεπέλοβο και Καπέσοβο)
 • Παναγίας Σπηλιώτισσας (χτίστηκε το 1579 σκαρφαλωµένη σε απόκρηµνα βράχια µεταξύ Αρίστης&Πάπιγκου, κοντά στις όχθες του Βοϊδοµάτη)
 • Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι (ένα από τα αρχαιότερα µοναστήρια της Ηπείρου, που τοποθετείται χρονικά στο 1412. Είναι ένα πραγµατικό πέτρινο φρούριο µε µοναδική θέα, στέκει στο χείλος του γκρεµού της Χαράδρας του Βίκου)
 • Βουτσάς Παναγιά η Πωγωνιώτισσα (βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι, Δόλιανη. Η παράδοση αναφέρει ότι η μονή ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο.

Μουσειακός τουρισμός

 • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λαζαρίδη (συλλογή από 1.240 διαφορετικά είδη σπάνιων φυτών που ευδοκιµούν στα φαράγγια και τα βράχια του Βίκου, στο χωριό Κουκούλι)
 • Ριζάρειο Εκθεσιακό Kέντρο-χειροποίητα έργα ταπητουργίας (στο Μονοδένδρι)
 • Λαογραφικό Mουσείο Αγάπιου Τόλη (στους Κήπους)

Θρύλοι & Παραδόσεις

Στην περιοχή γύρω από το Ζαγόρι από παλιά χρόνια φημολογείτο η παρουσία κάποιων δράκων. Από το Δράκο που κατέτρεχε τον Άγιο Γιώργη, έως και τις δύο λίμνες που πήραν το όνομα τους «Δρακόλιμνες» από παρόμοιους θρύλους. Λέγεται μάλιστα ότι οι δράκοι κοιμούνταν στο βυθό των λιμνών και πάλευαν, πετώντας ο ένας βράχια από τη Γκαμήλα και ο άλλος τεράστια δέντρα.
Τα ιστορικά γεγονότα στην Ήπειρο συνέχεια αναμειγνύονται με τα μυθολογικά, από τους γενναίους πολεμιστές της Ελληνικής Επαναστάσης μέχρι τη κυρά Φροσύνη, από τους διάσημους εμπόρους και πραματευτάδες των Ζαγορίων, από τους ταξιδευτές και τα παθήματά τους, από τα μοιρολόγια μέχρι τα γλέντια, από τις χαρές και τους γάμους, από όλα αυτά που τραγουδήθηκαν με πάθος, φανερώνεται η ριζωμένη με τον τόπο παράδοση και ιστορία.

Αξιοθέατα - Pirrion Sweet Hospitality

Get advantage of our Sweet Summer Offer ☀️
Book now your Summer Vacation & Win!